Sokat változott az egészséges élelmiszer megítélése az utóbbi évtizedek során. Míg korábban a magas zsírtartalmú ételek fogyasztását tartották az elhízás első számú felelősének, napjainkban a cukor- és szénhidrátfogyasztás ártalmaira hívják fel a figyelmet.
Idejétmúlt definíciók alapján kategorizálnak egészségesnek vagy éppen szervezetre károsnak bizonyos élelmiszereket – áll az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszerellenőrző Hatóság (U.S. Food and Drug Administration, röviden FDA) közelmúltban kiadott közleményében.
A cukor és a szénhidrát az új ellenség
Az FDA 1994-ben alakította ki álláspontját az egészséges élelmiszert illetően, melyek alapján „Healthy”, vagyis egészséges címkével látott el bizonyos termékeket. Akkoriban a szervezetre leginkább károsnak a magas zsírtartalmú élelmiszereket tekintették, míg napjainkban elsősorban a glutén és a cukor tűnik az egészség legnagyobb ellenségének. Az akkori szabályozás értelmében egészségesebbnek számít egy tál cukros gabonapehely elfogyasztása, mint például a telítetlen zsírsavat tartalmazó avokádóé. Jelenleg telített zsírsavakban gazdag, sós élelmiszerek is megkaphatják az „egészséges” címkét, bár az utóbbi években már komoly előrelépések történtek az FDA szerint, az összetevők közül kizárták a transzzsírsavat, illetve a „természetes” megjelölést is szigorú szabályokhoz kötötték.
Forrás Webmd